Wat is reflux?
Voedsel voedt niet alleen het lichaam: genieten van wat je eet, kan momenten van vreugde creëren. We trakteren onszelf bijvoorbeeld af en toe graag op chocolade om onze dag wat zoeter te maken. Of we nemen een tweede portie bij een gezellige zondagse maaltijd met het gezin, want eten smaakt altijd beter als je in goed gezelschap bent. Maar dingen die de ziel verrukken, hebben misschien niet dezelfde uitwerking op de maag. Sommige voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren dan andere en bijgevolg kunnen we te maken krijgen met spijsverteringsproblemen zoals reflux, het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm.
Hoe ontstaat Reflux?
Voedsel bereikt de maag via je
Vooral bij het liggen en bukken komt de zure maaginhoud de slokdarm binnen en irriteert het slijmvlies. In andere gevallen wordt de beweeglijkheid van de slokdarm verminderd, waardoor de slokdarm zichzelf niet voldoende kan reinigen en het maagzuur langdurig contact heeft met het slijmvlies. Het bijtende maagzuur beschadigt het slijmvlies, wat in veel gevallen brandende pijn (brandend maagzuur) veroorzaakt.
Het klopt dat veel
Symptomen van reflux
Er zijn verschillende symptomen die gepaard gaan met reflux, waarvan
Als de symptomen minstens één of twee keer per week optreden, spreekt men over refluxziekte of GERD (gastro-oesofageale refluxziekte). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten: de niet-erosieve vorm (NERD) en de erosieve vorm (ERD). NERD komt vaker voor en veroorzaakt geen zichtbare schade aan de slokdarm, terwijl ERD wel zichtbare schade aan het slijmvlies veroorzaakt.
Er bestaat ook zoiets als “stille reflux”: reflux zonder typische symptomen.
Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt stille reflux weinig tot geen van de typische en bekende symptomen van refluxziekte. De meeste mensen met stille reflux voelen geen
Afhankelijk van de frequentie en de ernst van de symptomen kan reflux leiden tot een aanzienlijke verslechtering van de kwaliteit van het leven.
kauwtabletten met munt- of fruitsmaak hebben een tweevoudige werking, wat leidt tot een snelle verlichting van acute symptomen. Hierdoor verdwijnen de klachten binnen enkele minuten.
kan erg vervelend zijn, maar is over het algemeen onschadelijk. Op lange termijn echter kan het toch ernstige gevolgen hebben.
Om brandend maagzuur en zure oprispingen tegen te gaan, zijn er enkele stappen die we zelf kunnen nemen.
Eerder last van een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid of buikpijn?