Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap
Ben je zwanger en heb je last van brandend maagzuur? Helaas is dit niet ongebruikelijk. Ongeveer de helft van alle aanstaande mama’s worstelt ermee, vooral in het laatste trimester van de zwangerschap. Hier lees je waarom brandend maagzuur tijdens de zwangerschap zo vaak voorkomt en wat je eraan kan doen.
Waarom hebben zwangere vrouwen last van brandend maagzuur?
Er is een simpele reden waarom vooral zwangere vrouwen last hebben van oprispingen en brandend maagzuur: de baby bevindt zich in de baarmoeder. Tijdens de 40 weken van de zwangerschap groeit de baby van kleine erwt uit tot ongeveer 50 centimeter lang. En daar heb je ruimte voor nodig.
Aan het einde van de zwangerschap heeft de maag nog maar ongeveer de helft van zijn oorspronkelijke capaciteit. De baby drukt op de maag omdat hij nog niet is ingedaald maar wel is gegroeid. Dit betekent dat de spijsbrij gemakkelijk terug in de slokdarm terechtkomt - vooral als de maag vol is. Daar irriteren de componenten van het maagsap, waaronder het maagzuur, het gevoelige slijmvlies. Het resultaat is
De hormoonspiegel bevordert brandend maagzuur
De zwangerschap verandert ook de hormoonhuishouding van de aanstaande mama. Het lichaam maakt onder andere meer van het hormoon progesteron aan. Dit zorgt ervoor dat spieren en ligamenten zachter en elastischer worden. Dit zal later de geboorte van de baby door het bekken van de moeder vergemakkelijken.
Maar de zwangerschapshormonen hebben ook effect op de sluitspier tussen maag en slokdarm. Die wordt elastischer en sluit de toegang tot de maag niet langer betrouwbaar af. De maaginhoud kan ongehinderd terugvloeien in de slokdarm - zelfs als de groeiende baby niet op de maag drukt.
Wat helpt bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?
Ook als je zwanger bent, hoef je de symptomen niet zomaar te accepteren. Met de volgende tips kan je brandend maagzuur vaak met succes verlichten en effectief voorkomen:
Let op je voeding
Het is het beste om je te onthouden van zeer vettig en gekruid voedsel. Winderig voedsel zoals boerenkool of bonen zijn ook ongunstig. Brood, rijstwafels, beschuit of havermout daarentegen nemen maagzuur op en zorgen voor verlichting.
Minder is vaak meer
Voorkom brandend maagzuur tijdens de zwangerschap door vijf keer per dag een kleine portie te eten in plaats van drie grotere. Als de maag minder vol is, is hij ook beweeglijker als de baby er tegenaan drukt.
Passende kleding
Je kleding mag geen extra druk op je buik uitoefenen, maar moet een beetje los en elastisch genoeg zijn om voldoende te kunnen toegeven.
Betere slaaphouding
Ga in bed liggen met je bovenlichaam iets verhoogd. Zwaartekracht voorkomt dat de spijsbrij terugstroomt in de slokdarm.
Probeer te ontspannen
Als je brandend maagzuur daarentegen bijzonder uitgesproken en onaangenaam is, kan je het beste rechtstreeks met je huisarts praten. Dit geldt vooral als je ook last hebt van andere klachten.
Raadpleeg uw arts of apotheker voordat u preparaten gebruikt tijdens de zwangerschap.
kauwtabletten met munt- of fruitsmaak hebben een tweevoudige werking, wat leidt tot een snelle verlichting van acute symptomen. Hierdoor verdwijnen de klachten binnen enkele minuten.
treedt meestal op vlak voor het slapengaan, wanneer je gaat liggen, want hierdoor kan maagzuur makkelijk terugvloeien naar de borst en de keel.
Om brandend maagzuur en zure oprispingen tegen te gaan, zijn er enkele stappen die we zelf kunnen nemen.
Eerder last van een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid of buikpijn?