Brandend maagzuur op oudere leeftijd
Oudere mensen hebben vaak last van brandend maagzuur. Leeftijdsgerelateerde fysieke veranderingen of bepaalde geneesmiddelen zijn de meest voorkomende triggers.
Hoe ouder we worden, hoe meer onze spieren aan spanning en kracht verliezen. Dit geldt ook voor het spijsverterings-kanaal, dat veelal uit spieren bestaat. Vooral de zogenaamde slokdarmsfincter, d.w.z. de sluitspier tussen maag en slokdarm, verliest aan kracht naarmate we ouder worden. Zijn taak is om wanneer er geen vloeistof of voedsel hoeft te worden doorgelaten, samen te trekken en zo te voorkomen dat de spijsbrij en maagzuur terugvloeien in de slokdarm. Als de sluitspier zwakker wordt, kan deze zijn taak niet meer optimaal vervullen. De resulterende terugstroming van spijsbrij en maagzuur wordt in medisch jargon
Ook de spierkracht van de maag kan afnemen. Vooral zeer volumineuze porties voedsel zijn moeilijker te verwerken. Hoewel het spierstelsel van het bewegingsapparaat op elke leeftijd goed kan worden getraind, is dit lastiger voor het spierstelsel van het spijsverteringsstelsel.
Het lichaam bevat te weinig vocht
Naast afnemende spierkracht zijn er een aantal fysieke veranderingen op oudere leeftijd die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Zo neemt het gevoel van dorst en speekselproductie af. Het bovenste spijsverteringskanaal heeft dus minder vocht beschikbaar om voedselresten te verdunnen en "weg te spoelen".
Vooral op oudere leeftijd is het belangrijk om eraan te denken voldoende te drinken, omdat het natuurlijke dorstgevoel vaak niet sterk genoeg is. Mineraalwater, kamille- of venkelthee zijn geschikt. Hierdoor wordt de slokdarm regelmatig vrijgemaakt van zuurresten en wordt overtollig zuur in de maag verdund.
Sommige geneesmiddelen kunnen brandend maagzuur veroorzaken
In sommige gevallen wordt brandend maagzuur veroorzaakt door medicatie. Vooral bepaalde cardiovasculaire preparaten, evenals reumamedicijnen alsook pijnstillers kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Als je vermoedt dat bepaalde geneesmiddelen je maagzuur veroorzaken, bespreek je dit het best met je huisarts. Stop in geen geval op eigen houtje en zonder overleg met de door je arts voorgeschreven medicatie!
kauwtabletten met munt- of fruitsmaak hebben een tweevoudige werking, wat leidt tot een snelle verlichting van acute symptomen. Hierdoor verdwijnen de klachten binnen enkele minuten.
treedt meestal op vlak voor het slapengaan, wanneer je gaat liggen, want hierdoor kan maagzuur makkelijk terugvloeien naar de borst en de keel.
Om brandend maagzuur en zure oprispingen tegen te gaan, zijn er enkele stappen die we zelf kunnen nemen.
Eerder last van een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid of buikpijn?